Yrkessjåførfaget Vg3

Påmelding

Fornavn er påkrevd
Etternavn er påkrevd
E-post er påkrevd
Mobil er påkrevd
Fødselsdato er påkrevd
Åpne kursbestemmelser

Informasjon

29.09.2025
Live nettbasert
Fra 22.09.2025 til 18.05.2026 , kl. 17:00-21:00
19700,00
Ja
Tone Robberstad
Rådgiver
Send e-post
91755798

Målgruppe

Kurset rettes mot voksne som ønsker å utdanne seg til yrkessjåfør innen industri- og byggenæringen.

Forkunnskaper

Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om deltakeren har nærmere 3-5 års erfaring fra yrket. Språknivået til deltakeren anbefaler vi bør være på B1 (CEFR) eller høyere.Voksne som ønsker å melde seg opp til fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Det er det fylkeskommunale Fagopplæringskontoret som godkjenner praksis. Før oppmelding til fagprøven må kandidaten dokumentere gyldig yrkessjåførkompetanse i samsvar med yrkessjåførforskriften. Kandidater i førerkortklasse C og CE skal i tillegg ha bestått sertifisert opplæring for truck i klasse T1, T2 og T4, og dokumentere gyldig kompetansebevis i henhold til ADR-grunnopplæring.

Læringsmål

https://www.udir.no/lk20/yrk03-03/kompetansemaal-og-vurdering/kv716

Faglig innhold i Yrkessjåførfaget

Helse, miljø og sikkerhet

Kjerneelementet helse, miljø og sikkerhet handler om å vurdere egne valg i transportoppdrag for å ivareta seg selv og andre. Det handler også om å reflektere over hvordan psykososiale faktorer kan påvirke evnen til å utføre et sikkert arbeid, og å bruke strategier som trening, gode søvnrutiner og et sunt kosthold for å håndtere arbeidslivet. Videre handler det om å bruke verneutstyr og bekledning riktig for å forebygge frafall i yrket.

Faglig innhold i Yrkessjåførfaget

Transportoppdrag og dokumentasjon

Kjerneelementet transportoppdrag og dokumentasjon handler om å bruke forståelsen av og kunnskap om hele verdikjeden i en sammensatt næring til å løse transportoppdrag. Det handler også om å gjøre enklere vedlikehold og å klargjøre utstyr. Videre handler det om å planlegge, gjennomføre og dokumentere transportoppdrag for både nasjonal og internasjonal transport i samarbeid med kunder, kolleger og oppdragsgivere.

Faglig innhold i Yrkessjåførfaget

Teknologi- og yrkessjåførkompetanse

Kjerneelementet teknologi- og yrkessjåførkompetanse handler om å bruke digitale ressurser i forbindelse med transportoppdrag og å håndtere teknologisk utvikling i bransjen. Det handler også om å bruke digitale ressurser til å utnytte kjøretøyets muligheter optimalt. Videre handler det om hvordan kjøretøyet påvirker trafikkbildet for andre trafikantgrupper, og om å være bedriftens ansikt utad på kundetreffpunkter Det handler også om opptreden på skadested, førstehjelp og beredskapsplaner.

Gjennomføring

Opplæringen gjennomføres i virtuelt klasserom. Du deltar i undervisningen hjemmefra på din egen pc/tablet. Vi benytter læringsplattformen Acampus hvor lærerne legger ut relevant informasjon fra faget, tips og råd, samt en del oppgaver som løses underveis. I kurset vil din arbeidserfaring være viktig for å forstå teorien du skal gjennomgå, og vi ønsker at du deler av din erfaring i undervisningen. Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen. Vi følger lærerplan fra kunnskapsløftet LK20.

Finansiering

Kurset er gratis.

Eksamen

Eksamen er skriftlig.   Frist for oppmelding til eksamen på våren er 1. februar, og 15. september om høsten. All oppmelding til eksamen skal skje via din fylkeskommune.   Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen.